Kulturális élet Galántán

Az ételek átvevése és házhoz szállítás

 

Történelmi járművek múzeuma

A múzeum 2004-ben jött létre, és a galántai Veterán autó club tulajdonában van. A múzeumban 22 történelmi motorkerékpárt és 14 gépkocsit tekinthetünk meg. A legöregebb modell a motorkerékpárok közül 1932-ből való, ČZ – 250 es számú, a járművek közül pedig a Tatra 11 az 1926-os évből. Különféle rendezvényeket szerveznek évente, többek között a város együttműködésével valósul meg a „Nosztalgia körút”, amelynek 10 perce során megismerkedhetnek a város régi történelmi arculatával, illetve a mai modern arcával egyúttal.

 

Honismereti Múzeum

A Honismereti Múzeum Galánta 1970-től az Eszterházyak családi székhelyén - a galántai Neogótikus kastélyban székelt. A kastély felújítása miatt a múzeum mai ideiglenes székhelye a városközpontban, a volt bank épületében van. A múzeum a Kis-Duna mente és Vág folyó alsó folyását meghatározó molnármesterség történelmének dokumentálására specializálódott kezdetektől egészen a 20. század végéig. Az archív dokumentumokon és tárgygyűjteményeken kívül a vízi cölöpös malom és vízimalom négy modellje van kiállítva.

Mozi

Mestské kultúrne stredisko, Mierové nám.942/3, 924 18 Galanta,  +421 (0) 31 7802787, e-mail: msksga@stonline.sk, www.msksga.org

Prírodné kino – Open-air cinema, amfiteáter, Ul.Kpt. Nálepku, 924 01 Galanta

Reneszánsz kastély

A reneszánsz kastélyt 1600 körül építtette Esterházy Ferenc, amely az erődítménnyel együtt a késő reneszánsz egyik remekműve. Jelenlegi formáját az 1992-ben befejezett felújítás során kapta. A városi tulajdonban lévő kastélyban szertartásterem és városi galéria működik.

 

Neogótikus kastély

A neogótikus kastélyt Esterházy Dániel és Pál építtették 1633-ban, szintén, mint reneszánsz erődítményt. 1736-ban barokk stílust kapott, a mai alakja pedig Esterházy Józsefnek köszönhető, aki radikális átépítést végeztetett a kastélyon 1861-ben az angol romantikus gótika szellemében. Ez a műemlék is a város tulajdona. Jelenleg kihasználatlan. A város szándékában áll olyan beruházót találni, aki elvállalná a felújítást. A kastélyt a város egyetlen hatalmas parkja övezi, amelyben rendkívül értékes egyedi flóra található.