Turizmus

Az ételek átvevése és házhoz szállítás

 

Cölöpös malom Tallóson

Cölöpös malom a délnyugat-szlovákiai Tallóson azon kevés alsómeghajtású vízimalmok egyike, amelyek aránylag jó állapotban megmaradtak Szlovákiában. Ma a népi molnárság technikai emlékét őrzi Dél- Szlovákiában. A malom kb. 2 km-re a falutól nyugatra a Kis-Duna és Száraz-patak között található.

Zsindelytetejű malom háza, nagy lapátos alsó vízmeghajtású malomkerékkel akácfából készített oszlopokon van felépítve és a mai napig működőképes. Eredeti molnár felszereléssel van berendezve. A partról korlátokkal ellátott fapadon át lehet megközelíteni.

 

Cölöpös vízimalom Jókán

A délnyugat-szlovákiai Jókánál található cölöpös malom a különleges technikai műemlékek közé tartozik és  Közép-Európában egyedülállónak tartják. Hasonló háromszintű famalom a környező országokban nem található. A malom a Kis-Duna bal partján található. Itt a folyó éles kanyarulatú (meander folyású) és a jókai falu kataszterében 23 km hosszában vonul, gyönyörű csendes helyeivel a vízi turizmusra alkalmas.

E malomról a legrégebbi írott említés 1894-ből származik. Eredetileg hajó malom volt és csak 1900-ben kezdődött az átalakítása. A galántai Honismereti múzeum és a jókai Polgármesteri hivatal hozzájárulásával 1992-ben felújították és a környékén kiépített kis skanzen a falu mezőgazdasági történelmének van szentelve. A felújított malom jelenleg a nyilvánosság számára elérhető.

Vízimalom Dunajský Klátov mellett

A csallóközi Dunatőkés  Vízimalom Dél-Szlovákia egyik ritka, jó karban tartott alsó meghajtású vízimalma. Csallóköznek megfelelő körülményei vannak a vízimalom működtetésére – aránylag erős vízáramlások megfelelő lejtéssel és számos elágazással. A malom a Kis - Duna tőkési ágazatánál áll és a  19. századból származik. A forró nyári víz felületén a tőkési ág természeti rezerváció varázslatát a gyönyörű tavirózsák fokozzák